środa, 13 stycznia 2021

Bułka WROCŁAWSKA

 13.01.2021, środa

Dziś jakiś dobry dzień...                                Lubię takie dni, w których i jakby sił więcej i czasu na wszystkie sprawy niecierpiące zwłoki, a i na odpoczynek. A to u mnie rzadkość 😁

A zatem odpoczywam 🥀🖤☺️

A w tym moim dzisiejszym SLOW  zapraszam na bułkę wrocławską. Nie mam pojęcia dlaczego dopiero teraz, ale ten szacowny wypiek ratuje mnie gdy perspektywa wyjazdu do zbyt oddalonego sklepu się nie kalkuluje.

Za zaletę lub wadę można przyjąć fakt, że...    Znika zanim ostygnie.

Zapraszam 🥖🥐🥖🥖


                 Bułka wrocławska



Potrzebujemy:

Zaczyn * 15g świeżych drożdży

              * 1 łyżeczkę cukru

              * 1 łyżkę mąki

              * ½ szklanki ciepłego mleka

Zaczyn przygotowujemy wkruszając drożdże do miseczki. Zasypujemy je cukrem i rozcieramy tak aby stały się płynne. Wlewamy mleko, starannie mieszamy, zasypujęmy 1 łyżką mąki i zostawiamy na 10-15 minut aby spokojnie drożdże dały nam potrzebną moc.

Do dzieży odmierzamy: 

                * 3,5 szklanki mąki pszennej

                * 2 łyżeczki soli

                * 3 łyżki oleju

                * 1 szklankę ciepłej wody

Montujemy hak, dolewamy zaczyn i wyrabiamy do połączenia składników.

Lepkie ciasto wykładamy do dużej, natłuszczonej olejem misy, otulamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, przyjazne miejsce aby podwoiło swoją objętość. 1godzina zdziała cuda.

Ja wybieram ciasto z dzieży szpatułką plastikową. To przydatny drobiazg dzięki któremu unikniemy przyklejania się ciasta do dłoni i dokładnie zbierzemy ciasto ze ścianek naczynia. 💪🥖

Ciasto wykładamy na podsypanym lekko mąką blat. Dzielę na 2 równe części i rozciągam dłońmi na prostokąt.



Dłuższy bok zwijam jak roladę i układam na blaszce wyłożonej pergaminem.

Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.

Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 20 minut.

Nagrzewamy piec do 210°C 🔥🌡️

Będzie gorąco 💪🥖🥐

Gdy bułki urosną i odpowiednio się zrelaksują. Drożdże i gluten popracują, nacinamy lekko bułki ostrym nożem w kilku miejscach.

Smarujemy ich wierzch ciepłą wodą z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Ot tajemnica  zrumienionego pieczywa.


Do pieca na 25 minut.

WYTRZYMAMY 😁🥖🥖🤔

Studzimy na kratce i zajadamy z masełkiem, dżemikiem, miodzikiem....




Ach... I ech...

Tak nas pęknie zasypało, że jutro może Szarlotka sypana??? Tak biało i cynamonowo.

Pięknych wieczorów i dobrej kolacji KOCHANI 🥖😘🥖🤗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz