🍋 CYTRYNOWY PLACEK Z MALINAMI
Mimo ponurej pogody za oknem i dziwnych emocji wszechobecnie panujących tym ciastem można wprowadzić odrobinę wiosny do swojego domu.
Mimo, że porcja przewidziana jest na małą blaszkę, to z pewnością miło będzie porozpieszczać podniebienie delikatnym, puszystym wypiekiem o ożeźwiającym smaku cyryny.
ZAPRASZAM 🥀🖤
Składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Potrzebujemy;
200g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru drobnego
120g masła
2 jajka
otarta skórka z 2 cytryn
sok z połowy cytryny
80 ml kwaśnej śmietany 18%
100 g malin świeżych lub mrożonych
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Odstawiamy.
W innym naczyniu miksujemy cierpliwie masło w temperaturze pokojowej z cukrem na puszystą masę.
Ten etap jest ważny, więc bądźmy cierpliwi, a dzięki temu osiągniemy właściwą puszystość.
Do masy dodajemy pojedynczo jajka.
1 jajko - miksujemy,
2 jajko - miksujemy.
Pora na sok z cytryny i otartą skórkę.
Suche składniki - miksujemy
Kwaśną śmietanę i maliny.
Tu już delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Mieszamy tak aby masa nie straciła puszystości.
Dno foremki wykładam pergaminem lub smaruję cienko margaryną i opruszam mąką.
Delikatnie wykładam 🍰 ciasto i wyrównuję wierzch.
Ciasto piekę w 160 °C 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i pokrywamy lukrem.
🍋 Lukier 🍋
⅓ szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny.
Gdy lukier jest zbyt żadki, dodajemy cukru, gdy zbyt gęsty - soku z cytryny.
Zdobimy wierzch i uśmiechamy się do swoich myśli.
Pięknego dnia 🌹🥀🖤🍁🍂😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz