piątek, 13 listopada 2020

Cytrynowy placek z malinami


piątek, 13.11.2020.


🍋 CYTRYNOWY PLACEK Z MALINAMI 


Mimo ponurej pogody za oknem i dziwnych emocji wszechobecnie panujących tym ciastem można wprowadzić odrobinę wiosny do swojego domu.

Mimo, że porcja przewidziana jest na małą blaszkę, to z pewnością miło będzie porozpieszczać podniebienie delikatnym, puszystym wypiekiem o ożeźwiającym smaku cyryny. 

ZAPRASZAM 🥀🖤


Składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Potrzebujemy;

200g mąki pszennej

70g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200g cukru drobnego

120g masła

2 jajka

otarta skórka z 2 cytryn

sok z połowy cytryny

80 ml kwaśnej śmietany 18%

100 g malin świeżych lub mrożonych



Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Odstawiamy.

W innym naczyniu miksujemy cierpliwie masło w temperaturze pokojowej z cukrem na puszystą masę.

Ten etap jest ważny, więc bądźmy cierpliwi, a dzięki temu osiągniemy właściwą puszystość.

Do masy dodajemy pojedynczo jajka.

1 jajko - miksujemy,

2 jajko - miksujemy.

Pora na sok z cytryny i otartą skórkę.

Suche składniki - miksujemy

Kwaśną śmietanę i maliny.

Tu już delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Mieszamy tak aby masa nie straciła puszystości.

Dno foremki wykładam pergaminem lub smaruję cienko margaryną i opruszam mąką.

Delikatnie wykładam 🍰 ciasto i wyrównuję wierzch.

Ciasto piekę w 160 °C 40-45 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy i pokrywamy lukrem.

🍋 Lukier 🍋

⅓ szkl cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny.

Gdy lukier jest zbyt żadki, dodajemy cukru, gdy zbyt gęsty - soku z cytryny.

Zdobimy wierzch i uśmiechamy się do swoich myśli.

Pięknego dnia 🌹🥀🖤🍁🍂😘





A może by tak nauczyć kangury tańczyć walca ???
Uśmiechnij się, bo brakuje słońca 🙃😔☺️



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz