pi膮tek, 13 listopada 2020

Cytrynowy placek z malinami


pi膮tek, 13.11.2020.


馃崑 CYTRYNOWY PLACEK Z MALINAMI 


Mimo ponurej pogody za oknem i dziwnych emocji wszechobecnie panuj膮cych tym ciastem mo偶na wprowadzi膰 odrobin臋 wiosny do swojego domu.

Mimo, 偶e porcja przewidziana jest na ma艂膮 blaszk臋, to z pewno艣ci膮 mi艂o b臋dzie porozpieszcza膰 podniebienie delikatnym, puszystym wypiekiem o o偶e藕wiaj膮cym smaku cyryny. 

ZAPRASZAM 馃馃枻


Sk艂adniki maj膮 by膰 w temperaturze pokojowej.

Potrzebujemy;

200g m膮ki pszennej

70g m膮ki ziemniaczanej

1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia

200g cukru drobnego

120g mas艂a

2 jajka

otarta sk贸rka z 2 cytryn

sok z po艂owy cytryny

80 ml kwa艣nej 艣mietany 18%

100 g malin 艣wie偶ych lub mro偶onych



Do miski przesiewamy m膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮 oraz proszek do pieczenia.

Odstawiamy.

W innym naczyniu miksujemy cierpliwie mas艂o w temperaturze pokojowej z cukrem na puszyst膮 mas臋.

Ten etap jest wa偶ny, wi臋c b膮d藕my cierpliwi, a dzi臋ki temu osi膮gniemy w艂a艣ciw膮 puszysto艣膰.

Do masy dodajemy pojedynczo jajka.

1 jajko - miksujemy,

2 jajko - miksujemy.

Pora na sok z cytryny i otart膮 sk贸rk臋.

Suche sk艂adniki - miksujemy

Kwa艣n膮 艣mietan臋 i maliny.

Tu ju偶 delikatnie mieszamy szpatu艂k膮 tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Mieszamy tak aby masa nie straci艂a puszysto艣ci.

Dno foremki wyk艂adam pergaminem lub smaruj臋 cienko margaryn膮 i opruszam m膮k膮.

Delikatnie wyk艂adam 馃嵃 ciasto i wyr贸wnuj臋 wierzch.

Ciasto piek臋 w 160 °C 40-45 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy i pokrywamy lukrem.

馃崑 Lukier 馃崑

⅓ szkl cukru pudru

1 艂y偶ka soku z cytryny.

Gdy lukier jest zbyt 偶adki, dodajemy cukru, gdy zbyt g臋sty - soku z cytryny.

Zdobimy wierzch i u艣miechamy si臋 do swoich my艣li.

Pi臋knego dnia 馃尮馃馃枻馃崄馃崅馃槝





A mo偶e by tak nauczy膰 kangury ta艅czy膰 walca ???
U艣miechnij si臋, bo brakuje s艂o艅ca 馃檭馃様☺️



Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz