馃崑 CYTRYNOWY PLACEK Z MALINAMI
Mimo ponurej pogody za oknem i dziwnych emocji wszechobecnie panuj膮cych tym ciastem mo偶na wprowadzi膰 odrobin臋 wiosny do swojego domu.
Mimo, 偶e porcja przewidziana jest na ma艂膮 blaszk臋, to z pewno艣ci膮 mi艂o b臋dzie porozpieszcza膰 podniebienie delikatnym, puszystym wypiekiem o o偶e藕wiaj膮cym smaku cyryny.
ZAPRASZAM 馃馃枻
Sk艂adniki maj膮 by膰 w temperaturze pokojowej.
Potrzebujemy;
200g m膮ki pszennej
70g m膮ki ziemniaczanej
1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
200g cukru drobnego
120g mas艂a
2 jajka
otarta sk贸rka z 2 cytryn
sok z po艂owy cytryny
80 ml kwa艣nej 艣mietany 18%
100 g malin 艣wie偶ych lub mro偶onych
Do miski przesiewamy m膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮 oraz proszek do pieczenia.
Odstawiamy.
W innym naczyniu miksujemy cierpliwie mas艂o w temperaturze pokojowej z cukrem na puszyst膮 mas臋.
Ten etap jest wa偶ny, wi臋c b膮d藕my cierpliwi, a dzi臋ki temu osi膮gniemy w艂a艣ciw膮 puszysto艣膰.
Do masy dodajemy pojedynczo jajka.
1 jajko - miksujemy,
2 jajko - miksujemy.
Pora na sok z cytryny i otart膮 sk贸rk臋.
Suche sk艂adniki - miksujemy
Kwa艣n膮 艣mietan臋 i maliny.
Tu ju偶 delikatnie mieszamy szpatu艂k膮 tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Mieszamy tak aby masa nie straci艂a puszysto艣ci.
Dno foremki wyk艂adam pergaminem lub smaruj臋 cienko margaryn膮 i opruszam m膮k膮.
Delikatnie wyk艂adam 馃嵃 ciasto i wyr贸wnuj臋 wierzch.
Ciasto piek臋 w 160 °C 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i pokrywamy lukrem.
馃崑 Lukier 馃崑
⅓ szkl cukru pudru
1 艂y偶ka soku z cytryny.
Gdy lukier jest zbyt 偶adki, dodajemy cukru, gdy zbyt g臋sty - soku z cytryny.
Zdobimy wierzch i u艣miechamy si臋 do swoich my艣li.
Pi臋knego dnia 馃尮馃馃枻馃崄馃崅馃槝
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz