środa, 25 listopada 2020

Rurki z bitą śmietaną

 Środa, 25.11.2020

Dziś zapraszam na rurki z bitą śmietaną. Wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego znacznie przyspiesza pracę. A mała porcja dobroci jak zawsze u mnie mile widziana.

Zapraszam 🥀🖤


Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną



  

Przygotowujemy:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko rozbełtane (do posmarowania             ciasta)

1 łyżeczka oleju (do posmarowania                  metalowych tyłek)

cukier - jako posypka ( dosypać zawsze można)


BITA ŚMIETANA :

330 g śmietany 30% lub 36%

1 śmietan fix  ( do 30 % śmietany)

3-4 łyżki cukru


🍁 Przygotowanie 🍁

Ciasto francuskie kroimy na 2 cm paski. 

Metalowe tylki delikatnie smarujemy olejem.

Zanurzamy palec w oleju i smarujemy dokładnie tylkę na całej powierzchni. Otulamy tylkę starannie ciastem francuskim tak, aby ciasto nachodziło delikatnie na siebie w każdym rzędzie.

To ważne. ( Nie chcemy aby nadzienie wydostało się na zewnątrz przy wypełnianiu rurek )







Po nawinięciu ciasta, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i delikatnie obtaczamy w cukrze.

Takie zabawy są fajnym sposobem na połączenie przyjemnego z pożytecznym, więc dzięki Martynko za wspólne paluszków brudzenie 😁💪

Rurki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 
200°C 18- 20 minut

Ja musiałam pilnować, mój piekarnik ma swoje kaprysy.

Upieczone rurki delikatnie ssuwamy.
Zanim je wypełnimy muszą być całkowicie wystudzone.

Studzimy na kratce lub deseczce.






Przygotowujemy krem z bitej śmietany.

Dobrze schłodzoną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan fix, a gdy już konsystencja jest odpowiednia dodajemy cukier.
Miksujemy do rozpuszczenia cukru.

Wypełniam masą rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki i ostrożnie nadziewam rurkę po rurce.

Przyda się tu odrobina cierpliwości 😁

Mamy to 💪👏




 

Najlepszego 🍁🥀🖤🍁

1 komentarz: