Środa, 25.11.2020
Dziś zapraszam na rurki z bitą śmietaną. Wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego znacznie przyspiesza pracę. A mała porcja dobroci jak zawsze u mnie mile widziana.
Zapraszam 🥀🖤
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Przygotowujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko rozbełtane (do posmarowania ciasta)
1 łyżeczka oleju (do posmarowania metalowych tyłek)
cukier - jako posypka ( dosypać zawsze można)
BITA ŚMIETANA :
330 g śmietany 30% lub 36%
1 śmietan fix ( do 30 % śmietany)
3-4 łyżki cukru
🍁 Przygotowanie 🍁
Ciasto francuskie kroimy na 2 cm paski.
Metalowe tylki delikatnie smarujemy olejem.
Zanurzamy palec w oleju i smarujemy dokładnie tylkę na całej powierzchni. Otulamy tylkę starannie ciastem francuskim tak, aby ciasto nachodziło delikatnie na siebie w każdym rzędzie.
To ważne. ( Nie chcemy aby nadzienie wydostało się na zewnątrz przy wypełnianiu rurek )
Superrr😉
OdpowiedzUsuń