18.06.2020.(czwartek)
Dziś burzowo więc deficyt słońca uzupełniam wypiekami.
A, że mamy sezon na truskawki, to dziś właśnie one u mnie
" na językach ".
Zapraszam🌋🌋
Drożdżówki z truskawkami i musem z serka białego 🥀🖤
Ciasto drożdżowe:
540g mąki pszennej
¾ łyżeczki soli
2 jajka
250 ml ciepłego mleka
75 g roztopionego masła
80g drobnego cukru
20g świeżych drożdży
Podgrzewam lekko mleko ( 39°C),
do mleka wkruszam drożdże i wsypuję 20g cukru. Mieszam i odstawiam na 10-15 minut.
Do dzieży robota odważam mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wsypuję 60g cukru i wlewam zaczyn.
Ciasto dobrze wyrabiam hakiem.
Rostapiam w mikrofali masło ( nie może być gorące, letnia temperatura jest wskazana😉) , które dodaję do ciasta pod koniec wyrabiania.
Przekładam ciasto do opruszonej mąką miski, przykrywam czystą bawełnianą ściereczką i zapominam o nim na 1 godzinę i 30 minut 😁
Masa serowa:
250 g białego sera
1,5 łyżki cukru
0,5 łyżki cukru wanilinowego
1 żółtko
Całość mieszamy i odstawiamy.
500g truskawek
Kroimy je w plastry lub na pół.
Ciasto dzielę na porcje.
( u mnie 16 sztuk 👍)
Formuję bułeczki, które układam na dużej blasze wyłożonej pergaminem.
( 2 blaszki )
Przykrywam odstawiam na 30 minut.
Kolejne zadanie, to: dnem szklanki w bułeczkach robimy wgłębienie.
W tym miejscu dajemy około 1 łyżeczki masy serowej. Na masie układamy truskawki i prawie gotowe.
Piekę w 180°C 20 minut
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 i ½ łyżki soku z cytryny
Całoś dobrze ucieram i polewam schłodzone bułeczki.
Ten wariant można pominąć. 😉
Odpoczywamy, zajadamy...
I pięknie jest i skromnie bardzo jest 😁😁🖤🥀😁😁
SMACZNEGO 🥀🖤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz