piątek, 19 czerwca 2020

Drożdżówki z serem 👍

19.06.2020 (piątek)

Od dłuższego czasu pada. Dziś jest wyjątkowo kapryśnie i zimno.
A gdy jest mi zimno, to albo prasuję, albo piekę. A że lubię zapach drożdżówek, to na nie właśnie zapraszam 🥀🖤

 DROŻDŻÓWKI  Z SEREM BIAŁYM


Składniki:
35g świeżych drożdży
500g mąki tortowej
250 ml ciepłego mleka
½ szkl cukru
8g cukru wanilinowego
2 jajka
65g roztopionego masła

🥀🖤

Masa serowa: 
250g białego sera
¼ szkl cukru
8g cukru wanilinowego
1 jajko

🥀🖤

Lukier:
¼ szkl cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny

Lukier robimy z wyczuciem.
Musimy sami zadecydować jaka gęstość lukru nas zadowala.

🥀🖤

Przygotowujemy ciasto.
Odważamy do dzieży mąkę tortową.

W miseczce odważam drożdże, dodaję do nich 2 łyżki cukru, zalewam ciepłym mlekiem, zasypuję 3 łyżkami mąki ( tej już odważonej w dzieży)
i zostawiam zaczyn na 15 minut, by w ciepłe i spokoju popracował.

W tym czasie ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i rozpuszczam odważone masełko w mikrofali lub garnuszku.
Masło ma być letnie. Nie gorące!

Gdy drożdże już ładnie wyrosną, wlewam do nich ubite jajka.



Całość wlewam do odważonej w dzieży mąki, dolewam masełko i wyrabiam hakiem około 10 minut.
Jeśli jest to konieczne dosypuję mąki.
Ciasto można też wyrabiać ręcznie.
Gdy się ładnie odrywa od ręki jest gotowe.
W razie konieczności dosypujemy z umiarem mąkę.

Tak przygotowane ciasto odstawiam na 30-40 minut
więc nie czekamy nieznośnie długo.

W masie serowej wystarczy wszystko wymieszać lub zmiksować.
Jak kto woli 😉

Czas na połączenie ciasta z nadzieniem 🎉

Ciasto wykładam na podsypanym mąką blat i rozwałkowuję na prostokąt.

Masę serową rozsmarowuję cienko.
Zostawiając czyste ciasto z góry i dołu.
Około 1 centymetr.
Górną warstwą ciasta nakrywam masę na większą połowę prostokąta a dolną zamykam do góry tak, by nachodziła na zakładkę na pierwszą warstwę i dociskam aby skleić ciasto.

Uważamy żeby ciasto się nie porozrywało.
Trochę wprawy i z pewnością się uda.


Kroimy ciasto na dość słuszne paski zwijamy dwa lub 3 razy ( według własnego poczucia estetyki)
Ciasto jest delikatne, ale to przyjemne czynności.
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.

Można kołacze posmarować z wierzchu mlekiem, żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka, rozbełtanym jajkiem.
Ja miałam resztkę białka więc przydało się na tym etapie.

Pieczemy 18-20 minut w 180 °C


Po upieczeniu polewam lukrem.

🥀🖤

Miłego zajadania, 
ciekawych rozmów przy kawie
i pięknej pogody 😁🥀🖤











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz