poniedziałek, 30 czerwca 2025

Malinowe ptasie mleczko na biszkopcie

 Co mogę powiedzieć...

Boskie, uzależniające!

No odkrycie po prostu!

Rozpłyniecie się 😁💃

Niby nic. Niepozorny biszkopt i nietuzinkowa masa.

Ja na tym poprzestałam, bo prosta wersja świetnie się obroniła, ale zawsze można więcej jak ktoś ma taką potrzebę. Propozycja 2 na samiuśkim dole, więc czytamy 🤓 do końca.

Zdradzę Wam cały przepis 😁💃 



Składniki:

BISZKOPT • 4 jajka

                      • 100g drobnego cukru 

                      • 100g mąki pszennej 

                      • ½ łyżeczki proszku do                         pieczenia 

                   • szczypta soli

                   • 1,5 łyżki oleju 


Działamy💃

2 galaretki malinowe lub truskawkowe rozpuszczamy w 500ml gorącej wody  i zostawiamy aby stężały


BISZKOPT 

Oddzielamy żółtka do filiżanki a białka do miski średniej wielkości.

białka ubijamy ze szczyptą soli,

gdy piana nieco zesztywnieje dodajemy porcjami cukier i po każdym dodaniu ubijamy do roztopienia się cukru ( sprawdzamy to rozcierając niewielką ilość piany między palcami - kciuk i wskazujący)

Jeśli nie ma grudek cukru możemy dodawać kolejną pocję cukru.

Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

Wlewamy olej - miksujemy do połączenia składników.

Do masy przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy już szpatułką - delikatnie, starannie wybierając mąkę z dna misy.

Dno brytfanny wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.

Wylewamy na blachę biszkopt.

Wyrównujemy - delikatnie

i pieczemy 15 minut w 175°C

biszkopt wychodzi cieniutki, bo ma być delikatną podstawą dla musu

Ważne żeby go nie przesuszyć 🫣

Biszkopt studzimy w blaszce.

Po wystudzeniu usuwamy papier do pieczenia i ponownie wkładamy blat ciasta do foremki, w której był pieczony ( do góry spodem )

Ja biszkopt nasączam słodzoną herbatą z cytryną, można też użyć osłodzonej wody lub pominać ten krok.

PTASIE MLECZKO 

• 500g sera z wiaderka do serników 

• 50g drobnego cukru 

• 500g śmietany 30%

• 25g cukru pudru 

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 16g cukru waniliowego 

• szczypta soli 

• tężejąca galaretka 


Ser ucieramy z cukrem i wanilią (cukrem wanilinowym) w dyżej misce.

Dodajemy tężejącą galaretkę

 ( moja była mocno płynna i w temperaturze pokojowej,ale wówczas przy miksowaniu uważajcie, bo będzie chlapać przy zbyt dużych obrotach. Więc ostrożnie ) 

W osobnym, czystym i wysokim naczyniu ubijamy dobrze schlodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.

Po ubiciu śmietanę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie miotełką, potem szpatułką tak aby masa dobrze się połączyła.

Masę wylewamy na nasączony biszkopt, dajemy gdzieniegdzie konfiturę z róży.

To ona wynosi to mistrzowskie c.i.a.s.t.o. na niebiańskie wyżyny doznań smakowych 😁💃




Chłodzimy całość minimum 4h

Najlepiej całą noc

A jeśli Wam mało, to jest jeszcze inna wersja tego ciasta.

Po schłodzeniu wierzch smarujemy dżemem malinowym.

A na dżem przygotowujemy kokosową posypkę.

POSYPKA KOKOSOWA

• 100g masła

• 65g cukru pudru 

• 100g kokosu


Masło roztapiamy na małym ogniu,dodajemy kokos i cukier puder. Mieszamy.

Kokos ma się zrumienić.

Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta równą warstwę kokosu.

* Gdy wybieramy tą opcję nie dodajemy już konfitury z płatków róż.

No chyba, że bardzo chcecie, ale mi to już się nie komponuje 🤔

Smacznego.

Ja przy tym zastawie się rozpływam po prostu.

No rozpływam się 💃

Czego i Wam ż.y.cz.ę. 😘😘😘



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz