Co mogę powiedzieć...
Boskie, uzależniające!
No odkrycie po prostu!
Rozpłyniecie się 😁💃
Niby nic. Niepozorny biszkopt i nietuzinkowa masa.
Ja na tym poprzestałam, bo prosta wersja świetnie się obroniła, ale zawsze można więcej jak ktoś ma taką potrzebę. Propozycja 2 na samiuśkim dole, więc czytamy 🤓 do końca.
Zdradzę Wam cały przepis 😁💃
Składniki:
BISZKOPT • 4 jajka
• 100g drobnego cukru
• 100g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1,5 łyżki oleju
Działamy💃
2 galaretki malinowe lub truskawkowe rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i zostawiamy aby stężały
BISZKOPT
Oddzielamy żółtka do filiżanki a białka do miski średniej wielkości.
białka ubijamy ze szczyptą soli,
gdy piana nieco zesztywnieje dodajemy porcjami cukier i po każdym dodaniu ubijamy do roztopienia się cukru ( sprawdzamy to rozcierając niewielką ilość piany między palcami - kciuk i wskazujący)
Jeśli nie ma grudek cukru możemy dodawać kolejną pocję cukru.
Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
Wlewamy olej - miksujemy do połączenia składników.
Do masy przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy już szpatułką - delikatnie, starannie wybierając mąkę z dna misy.
Dno brytfanny wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Wylewamy na blachę biszkopt.
Wyrównujemy - delikatnie
i pieczemy 15 minut w 175°C
biszkopt wychodzi cieniutki, bo ma być delikatną podstawą dla musu
Ważne żeby go nie przesuszyć 🫣
Biszkopt studzimy w blaszce.
Po wystudzeniu usuwamy papier do pieczenia i ponownie wkładamy blat ciasta do foremki, w której był pieczony ( do góry spodem )
Ja biszkopt nasączam słodzoną herbatą z cytryną, można też użyć osłodzonej wody lub pominać ten krok.
PTASIE MLECZKO
• 500g sera z wiaderka do serników
• 50g drobnego cukru
• 500g śmietany 30%
• 25g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 16g cukru waniliowego
• szczypta soli
• tężejąca galaretka
Ser ucieramy z cukrem i wanilią (cukrem wanilinowym) w dyżej misce.
Dodajemy tężejącą galaretkę
( moja była mocno płynna i w temperaturze pokojowej,ale wówczas przy miksowaniu uważajcie, bo będzie chlapać przy zbyt dużych obrotach. Więc ostrożnie )
W osobnym, czystym i wysokim naczyniu ubijamy dobrze schlodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
Po ubiciu śmietanę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie miotełką, potem szpatułką tak aby masa dobrze się połączyła.
Masę wylewamy na nasączony biszkopt, dajemy gdzieniegdzie konfiturę z róży.
To ona wynosi to mistrzowskie c.i.a.s.t.o. na niebiańskie wyżyny doznań smakowych 😁💃
Chłodzimy całość minimum 4h
Najlepiej całą noc
A jeśli Wam mało, to jest jeszcze inna wersja tego ciasta.
Po schłodzeniu wierzch smarujemy dżemem malinowym.
A na dżem przygotowujemy kokosową posypkę.
POSYPKA KOKOSOWA
• 100g masła
• 65g cukru pudru
• 100g kokosu
Masło roztapiamy na małym ogniu,dodajemy kokos i cukier puder. Mieszamy.
Kokos ma się zrumienić.Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta równą warstwę kokosu.
* Gdy wybieramy tą opcję nie dodajemy już konfitury z płatków róż.
No chyba, że bardzo chcecie, ale mi to już się nie komponuje 🤔
Smacznego.
Ja przy tym zastawie się rozpływam po prostu.
No rozpływam się 💃
Czego i Wam ż.y.cz.ę. 😘😘😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz