niedziela, 13 października 2024

Puszysty deser cytrynowy z bitą śmietaną

 Ostatnimi czasy mam smaki na lekkie desery gdyż w sezonie jesiennym mam ochotę na łasuchowanie.

Fajnie jest otworzyć lodówkę i znaleść w niej coś co uwalnia endorfinki...

A to przepis do którego się wraca 😁


Potrzebujemy:

MASA TWAROGOWA

200g twarogu

200ml 30% śmietany

200 ml gorącej wody

Galaretka cytrynowa

CHRUPKA KOKOSOWA:

1 łyżka masła 

1 łyżka cukru

50g kokosu

masełko z cukrem roztapiamy na małym ogniu, dosypujemy kokos i mieszamy. Studzimy.




❗Ponadto❗


Galaretka pomarańczowa

300ml wrzątku

Zalewamy galaretkę wrzątkiem,

przelewamy do płaskiego naczynia.

Gdy galaretka stężeje kroimy ją w kostkę i dodajemy do masy serowej.


MASA SEROWA:


* galaretkę cytrynową zalewamy wrzątkiem,studzimy.

* jak galaretka ostygnie, ubijamy śmietanę

* blendujemy ser

* do sera wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy

*dodajemy ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką

* dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę brzoskwiniową

* mieszamy i przekładamy masę do pucharków 

wykładamy do 3/4 wysokości pucharka i chłodzimy


Kolejny etap:

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.

Ozdabiamy deser.

Całość posypujemy chrupką kokosową

Chłodzimy😁

Smacznego Kochaniii 😁💝



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz