Ostatnimi czasy mam smaki na lekkie desery gdyż w sezonie jesiennym mam ochotę na łasuchowanie.
Fajnie jest otworzyć lodówkę i znaleść w niej coś co uwalnia endorfinki...
A to przepis do którego się wraca 😁
Potrzebujemy:
MASA TWAROGOWA
200g twarogu
200ml 30% śmietany
200 ml gorącej wody
Galaretka cytrynowa
CHRUPKA KOKOSOWA:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
50g kokosu
masełko z cukrem roztapiamy na małym ogniu, dosypujemy kokos i mieszamy. Studzimy.
❗Ponadto❗
Galaretka pomarańczowa
300ml wrzątku
Zalewamy galaretkę wrzątkiem,
przelewamy do płaskiego naczynia.
Gdy galaretka stężeje kroimy ją w kostkę i dodajemy do masy serowej.
MASA SEROWA:
* galaretkę cytrynową zalewamy wrzątkiem,studzimy.
* jak galaretka ostygnie, ubijamy śmietanę
* blendujemy ser
* do sera wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy
*dodajemy ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką
* dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę brzoskwiniową
* mieszamy i przekładamy masę do pucharków
wykładamy do 3/4 wysokości pucharka i chłodzimy
Kolejny etap:
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
Ozdabiamy deser.
Całość posypujemy chrupką kokosową
Chłodzimy😁
Smacznego Kochaniii 😁💝
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz