Długa nieobecność za mną. I mam ogromną nadzieję, że jeszcze wiele wyzwań przede mną. Tak. Taką mam nadzieję.
A dziś zapraszam Was na zupę cebulową. Wypatrzyłam ją gdzieś w jakimś programie kulinarnym i przygotowuję ją intuicyjnie.
U nas się przyjęła i to bardzo, choć królową nadal jest p.o.m.i.d.o.r.o.w.a. 😁
ZAPRASZAM 💃
SKŁADNIKI:
📎 6 szt białej cebuli
📎 4 łyżki oleju
📎 2 łyżki mąki
📎 4 szkl (2l) bulionu z kostki
📎 gałka muszkatułowa (otarta)
Dodatkowo:
4 kromki bułki paryskiej lub ciabaty
ząbek czosnku
oliwa
ser mozarella starty na grubych oczkachlub pokrojony w kostkę
Działamy:
* cebulę obieramy i kroimy w piórka
* rozgrzewamy w garnku z grubym dnem oliwę i masło
* przesmażamy cebulę około 10-15 minut i oprószam mąką
* całość mieszam, zalewam wrzątkiem, energicznie mieszam drewnianą łyżką aby na dnie nie przywarła mąka.
* dodaję kostki rosołowe
* gutujemy 20 minut
* zdejmujemy z ognia, zcieramy gałkę muszkatułową
* ponownie stawiamy na gazie na 2-3 minuty i dosmaczamy jeśli potrzeba
Zupę podajemy z grzankami z bułki i startym serem
GRZANKI:
1 wariant ☺
Kromeczki nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i rumienimy na patelni.
2 wariant ☺
Podgrzewamy oliwę lub olej na patelni
dodajemy do niej 2 zmiażdżone nożem ząbki czosnku z łupinkami.
Czosnek odda aromat rozgrzanej oliwie.
Bułeczki smaruję oliwą za pomocą pędzelka, i piekę w piekarniku w 100 °C okolo 7-10 minut do zrumienienia się bułeczek.
PODANIE:
Do miseczek dajemy ser, zalewamy gorącą zupą. Na wierzchu układamy grzaneczkę.
To najprostrza propozycja. Można ją urozmaicić wedle gustu i własnych zachcianek.
JA podaję ją też z wypiekami włoskimi.
Kto co lubi ☺💙
Grzaneczki można zapiec z serem.
Zamiast mozarelli można podać ser kozi z rozmarynem....
Pomyślcie czego Wam potrzeba żeby kubki smakowe się rozszalały.
S.M.A.CZ.N.E.G.O. 💛💪
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz