środa, 8 czerwca 2022

Zupa cebulowa

 Długa nieobecność za mną. I mam ogromną nadzieję, że jeszcze wiele wyzwań przede mną. Tak. Taką mam nadzieję.

A dziś zapraszam Was na zupę cebulową. Wypatrzyłam ją gdzieś w jakimś programie kulinarnym i przygotowuję ją intuicyjnie.

U nas się przyjęła i to bardzo, choć królową nadal jest p.o.m.i.d.o.r.o.w.a. 😁

ZAPRASZAM 💃



SKŁADNIKI:

📎 6 szt białej cebuli

📎 4 łyżki oleju

📎 2 łyżki mąki

📎 4 szkl (2l) bulionu z kostki

📎 gałka muszkatułowa (otarta)

Dodatkowo:

4 kromki bułki paryskiej lub ciabaty

ząbek czosnku

oliwa

ser mozarella starty na grubych oczkachlub pokrojony w kostkę

Działamy:

* cebulę obieramy i kroimy w piórka

* rozgrzewamy w garnku z grubym dnem oliwę i masło

* przesmażamy cebulę około 10-15 minut i oprószam mąką

* całość mieszam, zalewam wrzątkiem, energicznie mieszam drewnianą łyżką aby na dnie nie przywarła mąka.

* dodaję kostki rosołowe

* gutujemy 20 minut

* zdejmujemy z ognia, zcieramy gałkę muszkatułową

* ponownie stawiamy na gazie na 2-3 minuty i dosmaczamy jeśli potrzeba

Zupę podajemy z grzankami z bułki i startym serem

GRZANKI:

1 wariant ☺

Kromeczki nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i rumienimy na patelni.

2 wariant ☺

Podgrzewamy oliwę lub olej na patelni

dodajemy do niej 2 zmiażdżone nożem ząbki czosnku z łupinkami.

Czosnek odda aromat rozgrzanej oliwie.

Bułeczki smaruję oliwą za pomocą pędzelka, i piekę w piekarniku w 100 °C okolo 7-10 minut do zrumienienia się bułeczek.

PODANIE: 

Do miseczek dajemy ser, zalewamy gorącą zupą. Na wierzchu układamy grzaneczkę.

To najprostrza propozycja. Można ją urozmaicić wedle gustu i własnych zachcianek.

JA podaję ją też z wypiekami włoskimi.

Kto co lubi ☺💙

Grzaneczki można zapiec z serem.

Zamiast mozarelli można podać ser kozi z rozmarynem....

Pomyślcie czego Wam potrzeba żeby kubki smakowe się rozszalały.

S.M.A.CZ.N.E.G.O. 💛💪


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz