niedziela, 26 czerwca 2022

Chleb na drożdżach z ziołami

 Od kilku lat króluje u nas jako dodatek do zup i posiadówek plenerowych focaccia.

Jest prosta w przygotowaniu i można ją wykorzystać w wielu wariacjach. Genialny materiał do podrasowania smakowego i wizualnego.

Ostatnimi czasy musiałam zwolnić tempo, co ma też wpływ na filozofię mojego gotowania...  

Paradoksalnie...

MNIEJ, ale nieco bardziej PRACOCHŁONNIE...

Niech to Was nie przeraża, bo efekt jest tego wart 😁

Zapraszam dzisiaj na drożdżowy chlebek z masełkiem ziołowo - czosnkowym



SKŁADNIKI:

🦋 600g mąki pszennej

🦋 40g świeżych drożdży lub 2 op. INSTANT

 🦋 300ml ciepłej wody

🦋 1 łyżeczka cukru

🦋 2 łyżeczki soli

🦋 50 ml oleju

MASŁO CZOSNKOWO - ZIOŁOWE

🦋 100g miękkiego masła

🦋 2 - 3 ząbki czosnku

🦋 pęczek pietruszki (listki) lub bazylia, koperek, szczypiorek

🦋 szczypta soli

🦋 odrobina czarnego pieprzu

Jako zioła dodajemy to, co lubimy bądz mamy pod ręką. Te dodatki mągą być też dodane do masła jako mrożone.

DZIAŁAMY:

* Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, troszkę ciepłej wody , mieszamy, zasypujemy 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na15 minut aby drożdże zaczęły pracować.

Tak postępujemy gdy używamy " żywych" drożdży.

Opcja z suchymi drożdżami

> odważamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego.

> wyrobione ciasto zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Otulamy czystą ściereczką.

Powinno podwoić swoją objętość 😉

> przygotowujemy masełko: 

siekamy zioła

obieramy i przeciskamy do miękkiego masła czosnek

 dodajemy odrobinę soli, pieprz i posiekane zioła. Całość starannie mieszamy.

🦋 na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy starannie i z zaangażowaniem ciasto na prostokąt o grubości 0,5cm 

Smarujemy masłem ( 1 łyżeczkę masła lub pół zostawiamy na potem.

Kroimy ciasto na pasy o szerokości 5cm

Każdy pasek osobno składamy w harmonijkę i układamy w torownicy na sztorc.

Pozostałe układamy kolejno obok siebie zapełniając tortownicę.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

PIECZEMY w 190°C 20 minut

Po upieczeniu smarujemy pozostałym masłem.

Wypiek urozmaici nam menu grillowe, jest świetnym dodatkiem do kremowych zup, sprawdza się na piknikach i z pewnością jest przykłuwającą ozdobą suto lub mniej suto zastawionego stołu lub piknikowego koca.

Wielu pięknych chwil z dobrym jedzeniem, piękną pogodą i jeszcze piękniejszymi wspomnieniami.

Bo smaki i wspomnienia zostają z nami na zawsze 🦋🥀💗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz