Witam w Nowym.
Dziś zapraszam na prostą zupkę bulionową z łososia. Gościła w moim Sylwestrowym menu.
Gorrąca, pożywna i pikantna.
Z rybką.
A rybka jak wiemy lubi pływać 😂
Składniki:
500g fileta z łososia ze skórą
por średniej wielkości
1 cebula
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
mielona papryka-
słodka 1łyżeczka
ostra1/2 łyżeczki
1 marchewka
3 ziemniaki
1/2 chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
🐟 łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórę (zostawiamy ją), skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron i zostawiamy na 15 minut
🐟 łososia porcjujemy na spore kawałki
🐟 cebula w kostkę
🐟 obieramy marchewkę i ziemniaki. Kroimy w grubą kostkę.
🐟 siekamy szczypiorek i koperek
🐟 por myjemy i kroimy w plasterki
🐟 papryczkę chilli oczyszczamy z ziarenek i drobno siekamy. Zalecam użycie rękawic przy tej operacji.
🐟 siekamy czosnek
Produkty przygotowane więc rozpalamy ogieñ 💪
🌶 W garnku rozgrzewamy oliwę
🌶 szklimy cebulkę, czosnek i chilli. Dodajemy por, ziemniaki i marchewkę.
🌶 Przesmażamy 5 minut całość.
🌶 Dodajemy paprykę w proszku i chwilę smażymy mieszając
🌶 Dodajemy skórę z łososia
🌶 Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy sos rybny, ziele angielskie, szczypiorek
🌶 15 minut gotujemy
🌶 Wyjmujemy skórę z ryby, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.
🌶 Wkładamy rybę gotujemy na mniejszym ogniu 15 minut
🌶 Po wyłączeniu ognia dodajemy koperek
SERWUJEMY
Jest moc.
Potrzebujemy jej w Karnawale 🥂🍷💅
Smacznego. Zawsze 💚💛❤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz