10.03.2021, środa
Za oknem ponuro i zimno tak, że z przyjemnością zaczynam dzień od wstawienia ciasta na chrupiące bułeczki francuskie.
Jako dziecko biegałam po nie do sklepu na ul. Opolską 😁, gdy byłam w szkole średniej nic człowiek do szczęścia nie potrzebował jak miał chrupiącą bułeczkę i jogurt truskawkowy. Ach wspomnienia...
To będzie dobry dzień.
I takiego Wam życzę 😘
Chrupiące Francuskie bułeczki z przedziałkiem
Dzięki siostra za inspirację 🥀🖤💃😘
Składniki:
400g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
1¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
175ml ciepłej wody
120 ml ciepłego mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dzieży i wyrabiamy. Końcówka - łopatka. Ja użyłam użądzenia z INTERWAŁEM. Po wyrobieniu przekładamy lepkie ciasto do miski oprószonej mąką.
I tradycyjnie. Otulamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie krótko wyrabiamy na podsypanym blacie pomagając sobie łopatką ( ciasto się lepi ).
Można ciasto podzielić na 10 części. Ja dzielę na 8.
Wyrabiamy z ciasta bułeczki kulając w dłoniach z odrobiną mąki.
Układamy bułeczki na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem w sporych odstępach.
Ponownie przykrywamy bułeczki i odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik bucha !!
230°C
WAŻNE : wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą na dnie piekarnika zanim nagrzejemy piekarnik.
Bułeczki lekko oprószamy mąką i robimy słynny przedziałek drewnianą płaską łopatką dociskając do podstawy bułeczki ale jej nie przecinamy.
Pieczemy 15 minut 👍
Studzimy na kratce.
Znikają w zawrotnym tempie.
Na to nic nie poradzimy, ale przecież o to właśnie chodzi 😁 CHRUPIEMY 🌹
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz