środa, 10 marca 2021

Francuskie bułeczki śniadaniowe

 10.03.2021, środa

Za oknem ponuro i zimno tak, że z przyjemnością zaczynam dzień od wstawienia ciasta na chrupiące bułeczki francuskie.

Jako dziecko biegałam po nie do sklepu na ul. Opolską 😁, gdy byłam w szkole średniej nic człowiek do szczęścia nie potrzebował jak miał chrupiącą bułeczkę i jogurt truskawkowy. Ach wspomnienia...

To będzie dobry dzień. 

I takiego Wam życzę 😘


         Chrupiące Francuskie bułeczki                                      z przedziałkiem 



Dzięki siostra za inspirację 🥀🖤💃😘


Składniki: 

400g mąki pszennej

1 opakowanie drożdży instant

1¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

175ml ciepłej wody

120 ml ciepłego mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w dzieży i wyrabiamy. Końcówka - łopatka. Ja użyłam użądzenia z INTERWAŁEM.  Po wyrobieniu przekładamy lepkie ciasto do miski oprószonej mąką. 

I tradycyjnie. Otulamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.

Po tym czasie krótko wyrabiamy na podsypanym blacie pomagając sobie łopatką ( ciasto się lepi ).

Można ciasto podzielić na 10 części. Ja dzielę na 8.

Wyrabiamy z ciasta bułeczki kulając w dłoniach z odrobiną mąki.

Układamy bułeczki na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem w sporych odstępach.

Ponownie przykrywamy bułeczki i odstawiamy na 20 minut.

Piekarnik bucha !! 

230°C  

WAŻNE : wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą na dnie piekarnika zanim nagrzejemy piekarnik.

Bułeczki lekko oprószamy mąką i robimy słynny przedziałek drewnianą płaską łopatką dociskając do podstawy bułeczki ale jej nie przecinamy.



Pieczemy 15 minut 👍

Studzimy na kratce.

Znikają w zawrotnym tempie.



Na to nic nie poradzimy, ale przecież o to właśnie chodzi 😁 CHRUPIEMY 🌹







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz