18.03.2021, piątek
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Przeglądam z zachwytem gadżety świąteczne i wiosenne i poluję na jakąś paterę, która dumnie wynosiłaby moje skromne "baby" na podium.
Póki co, z przyjemnością podzielę się przypisem na Babkę cytrynową, która zagościła u nas na dobre. Obroniła się rześkim, cytrusowym anturażem.
Składniki:
✔️ Temperatura pokojowa ✔️
* 200g masła
* 200g cukru
* 4 jajka
* 200g mąki pszennej
* 1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 cytryna ( dobrze umytą i sparzona )
Przygotowanie:
✔️ Formę dokładnie natłuścić i oprószyć bułką tartą
✔️ Piekarnik nagrzać do 180°C
🧁 zcieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok
🧁 ucieramy masło z cukrem - cierpliwie i starannie
🧁 przesiewany do miseczki mąkę z proszkiem do pieczenia
🧁 dodajemy po jednym jajku do ubitej masy maślanej.
Kolejne dodajemy dopiero po starannym wmiksowaniu poprzedniego.
🧁 dodajemy do masy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach.
🧁 czas na otartą skórkę z cytryny i sok.
🧁 mieszamy do połączenia składników
🧁 Masę wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w 180°C 50-60 minut
✔️ DO SUCHEGO PATYCZKA
Pieczemy tak długo aż uzyskamy zacny złoty kolor 🤍😉🧁
Studzimy i dowolnie dekorujemy np. lukrem
Składniki na lukier:
🤍 100g cukru pudru
🤍 Sok z ½ cytryny
❗Lukrujemy 🧁 gdy ostygnie 😉❗
Udanych wypieków z dobrą, aromatyczną ☕ pod ręką 🌷
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz