piątek, 19 marca 2021

Babka cytrynowa

 18.03.2021, piątek

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Przeglądam z zachwytem gadżety świąteczne i wiosenne i poluję na jakąś paterę, która dumnie wynosiłaby moje skromne "baby" na podium.

Póki co, z przyjemnością podzielę się przypisem na Babkę cytrynową, która zagościła u nas na dobre. Obroniła się rześkim, cytrusowym anturażem.




Składniki:  

✔️ Temperatura pokojowa ✔️

* 200g masła

* 200g cukru

* 4 jajka

* 200g mąki pszennej

* 1czubata łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 cytryna ( dobrze umytą i sparzona )


Przygotowanie:

✔️ Formę dokładnie natłuścić i oprószyć bułką tartą 

✔️ Piekarnik nagrzać do 180°C

🧁 zcieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok

🧁 ucieramy masło z cukrem - cierpliwie i                  starannie

🧁 przesiewany do miseczki mąkę z proszkiem        do pieczenia

🧁 dodajemy po jednym jajku do ubitej masy            maślanej.

Kolejne dodajemy dopiero po starannym                      wmiksowaniu poprzedniego.

🧁 dodajemy do masy partiami mąkę z                  proszkiem do pieczenia i miksujemy na          wolnych obrotach. 

🧁 czas na otartą skórkę z cytryny i sok.

🧁 mieszamy do połączenia składników

🧁 Masę wylewamy do przygotowanej foremki i        pieczemy w 180°C 50-60 minut

✔️ DO SUCHEGO PATYCZKA

Pieczemy tak długo aż uzyskamy zacny złoty kolor 🤍😉🧁

Studzimy i dowolnie dekorujemy np. lukrem 

Składniki na lukier:

🤍 100g cukru pudru

🤍 Sok z ½ cytryny

❗Lukrujemy 🧁 gdy ostygnie 😉❗

Udanych wypieków z dobrą, aromatyczną ☕ pod ręką 🌷

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz