U mnie dziś bardzo spontanicznie.
Oglądałam z dziećmi siedząc leniwie w pieleszach program kulinarny.
Po jego zakończeniu mój pięciolatek z potłuczonym noskiem 😑 zapytał...
Mamo upieczesz chałkę?
Powędrowałam do kuchni i uwarzyłam zupkę ogórkową a i chałka ucieszyła moje oczy gdyż pięknie się prezentuje.
Zapraszam 🥀🖤
Wytrawna CHAŁKA
Potrzebujemy:
500g mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżką cukru
1 szklanka ciepłej wody
50g masła w temperaturze pokojowej
2 jaja
½ łyżeczki soli
żółtko rozbełtane z
odrobiną wody do posmarowania chałki przed pieczeniem
mak do posypania.
Przygotowanie:
Przesiewam do miski mąkę, robię dołek, wkruszam drożdże, zasypuję cukrem zalewam wodą i odstawiam na 10 -15 minut przykryte czystą ściereczką 😉
Po tym czasie dodaję masełko,całość wbijam jajka i całość mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam. Ja musiałam dodać jeszcze mąki troszkę.
Ciasto ma być jednolite i nie przyklejać się do miski czy ręki.
Odstawiam na godzinę.
Po tym czasie przekładam ciasto z miski na blat podsypany mąką.
Dzielę ciasto na 3 równe części i roluję każdą z nich na wałeczki jednakowej długości.
Wałki przekładam na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem.
Teraz wielkopomna chwila.
Sklejam od góry trzy wałeczki, kolejno, jeden pod drugim.
Tak powstaną trzy pasma.
Jeśli macie w domu dziewczynki a ja mam więc praktyka była 😉
Zaplatam starannie warkocz.
Końcówkę delikatnie zawijam pod
spód.
Chałeczkę odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
Smaruję dokładnie żółtkiem, posypuję makiem.
Piekę w 200°C 35-40 minut
Mleczko, masełko, ciepła była.
Wszystko dla Was jeśli lubicie.
🌺Ja jestem usatysfakcjonowana 🌺🌺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz