poniedziałek, 13 lipca 2020

Chałka wytrawna

13. 07. 2020 ( pn. )

U mnie dziś bardzo spontanicznie.
Oglądałam z dziećmi siedząc leniwie w pieleszach program kulinarny.
Po jego zakończeniu mój pięciolatek z potłuczonym noskiem 😑 zapytał...

Mamo upieczesz chałkę?
Powędrowałam do kuchni i uwarzyłam zupkę ogórkową a i chałka ucieszyła moje oczy gdyż pięknie się prezentuje.

Zapraszam 🥀🖤

                    Wytrawna CHAŁKA


Potrzebujemy:

500g mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżką cukru
1 szklanka ciepłej wody
50g masła w temperaturze pokojowej
2 jaja
½ łyżeczki soli

żółtko rozbełtane z
odrobiną wody do posmarowania chałki przed pieczeniem

mak do posypania.

Przygotowanie:

Przesiewam do miski mąkę, robię dołek, wkruszam drożdże, zasypuję cukrem zalewam wodą i odstawiam na 10 -15 minut przykryte czystą ściereczką 😉



Po tym czasie dodaję masełko,całość wbijam jajka i całość mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam. Ja musiałam dodać jeszcze mąki troszkę.
Ciasto ma być jednolite i nie przyklejać się do miski czy ręki.


Odstawiam na godzinę.
Po tym czasie przekładam ciasto z miski na blat podsypany mąką.

Dzielę ciasto na 3 równe części i roluję każdą z nich na wałeczki jednakowej długości.

Wałki przekładam na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem.

Teraz wielkopomna chwila.
Sklejam od góry trzy wałeczki, kolejno, jeden pod drugim.
Tak powstaną trzy pasma.
Jeśli macie w domu dziewczynki a ja mam więc praktyka była 😉

Zaplatam starannie warkocz.
Końcówkę delikatnie zawijam pod 
spód.

Chałeczkę odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.

Smaruję dokładnie żółtkiem, posypuję makiem.



Piekę w 200°C 35-40 minut


Mleczko, masełko, ciepła była.
Wszystko dla Was jeśli lubicie.

🌺Ja jestem usatysfakcjonowana 🌺🌺



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz