piątek, 10 lipca 2020

Bułki cebulowe

10.07.2020. ( piątek )

Dziś dla Was bułeczki cebulowe.
U mnie tempo zwolniło. Każdy dzień jest prezentem. Dziś również takim się delektuję...
To wschód słońca i leniwie aczkolwiek dzielnie wyrastające bułeczki.
W mojej kuchni 😊
Jestem za to wdzięczna.

Zapraszam 🥀🖤

                    Bułki cebulowe


Potrzebujemy:
2 cebule
¼ szklanki oleju
¼ szklanki ciepłej wody
600g mąki
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
lub 15g  świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody

Do posmarowaną bułeczek przed pieczeniem:
1 jajko rozbełtane lub mleko
do posypania mak lub nasiona chia

Działamy:

W kosteczkę kroimy obraną cebulkę i rumienimy z całą ilością oleju.
Mieszamy od czasu do czasu.
Gdy już jest odpowiednio zrumieniona, studzimy.

Przygotowujemy zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ¼ szklanki wody.
Pozostawiamy na 5-10 minut

Odważamy mąkę, dodajemy sól i 1,5 szklanki wody i zaczyn.

Wyrabiamy ciasto przez 5 minut 
( używamy haka )
dodajemy zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem.
Wyrabiamy 5 minut.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, starannie otulamy ściereczką i czekamy.

Tylko godzinkę.

Wyrośnięte dobroci wykładam na poruszony mąką blat i dzielę ciasto na porcje.

Odważam po 100g

Formuję bułeczki i układam na dużej blasze wyłożonej pergaminem.

Smaruję jajem lub mlekiem, posypuję tym co mam, tym co lubię.
Czasem te zabiegi pomijam.

Piekarnik bucha🙉
200°C 17 minut

Studzimy na kratce.



Smarujemy masełkiem i zajadamy.

I tak zaczęłam dziś cudowny dzień 😉
Takiego Wszystkim życzę 🥰

Smacznego 🥀🖤



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz