Kanelbullar
Moje zimowe smaki
Składniki:
3 szklanki mąki (500g) plus do podsypania
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 kostki masła ( 100g)
1 szklanka mleka (250 ml)
1/3 kostki drożdży ( 35g)
1 jajko
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta soli
Nadzienie:
100g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
Rozbełtane jajo i cukier PERLISTY
Przygotowanie:
1. Zaczyn: rozkruszam do miseczki drożdże, zasypuję 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszam.
Odstawiam na 15 minut.
2. Duża miska czeka na:
mąkę, kardamon, cukier i sól.
3. W rondelku rozpuszczam masełko, dolewam szklankę mleka, zaczyn drożdżowy i jajko. Tę zawartość mieszam miotełką a mieszankę wlewam do zniecierpliwionej miski z suchymi składnikami.
Mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam całość ręcznie.
Gładkie i elastyczne ciasto odstawiam na 40 minut, by dzielnie rosło.
4. Po wyrośnięciu brutalnie 😉 uderzam pięścią, by ciasto odgazować.
5. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt (58-33 cm )
6. Za pomocą szpatułki rozsmarowuję nadzienie na połowie powierzchni.
Ciasto składam na pół.
Kroję na paski o szerokości 2 cm.
Każdy pasek zawijam w spiralkę, następnie wokół własnej osi, tak, by powstał ślimak.
7. Układam ślimaczki na dużej blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozmąconym jajem i posypuję grubym cukrem PERLISTYM.
Jeśli wytrzymacie pozostawicie pod przykryciem na 20-30 minut...
Pieczemy w 200°C od 8-10 min
Studzimy po upieczeniu na kratce.
Zajadamy. 😁
Życzę smacznego🖤🥀💋
Idealne do porannej kawki!❤️
OdpowiedzUsuń